Σε συμφωνία –πακέτο σε τρία θεσμικά μέτωπα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά και με την αισιοδοξία για συναίνεση και του ΚΚΕ στην ψήφο των αποδήμων έκλεισε ο κύκλος των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με το Μαξίμου το περιεχόμενο των συναντήσεων ανοίγει «σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης» στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, το κεντρικό όμως πολιτικό αποτέλεσμα που δείχνουν να παράγουν τα χθεσινά ραντεβού, όπως σημειώνει το tvxs.gr, είναι η επιβεβαίωση του «γάμου» μεταξύ κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ σε τρία αλληλένδετα πεδία: την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να καταργηθεί η απλή αναλογική και την από κοινού εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προερχόμενου από την κεντροαριστερά.
Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη, επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση ότι η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα – μια θέση που προέκυψε μετά την ριζική μετατόπιση του ΚΙΝΑΛ από την πάγια στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ταύτισή του με την κυβερνητική ατζέντα.
Όπως ανέφεραν επίσης κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής η κυρία Γεννηματά έθεσε στον πρωθυπουργό και το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα δίνει στίγμα ευρύτερων συναινέσεων. Το Μαξίμου δεν διέψευσε ότι έγινε τέτοια συζήτηση, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν αρνητικός αλλά επιφυλάχθηκε να πάρει τις τελικές του αποφάσεις τα Χριστούγεννα. Τα μηνύματα αυτά επανέφεραν στο προσκήνιο και τα σενάρια για μη ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου – την οποία στηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας – και κοινή στήριξη από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενός προσώπου «μη φορτισμένου» και προερχόμενου «από την ευρύτερη κεντροαριστερά», όπως θεωρούνται για παράδειγμα ο Νίκος Αλιβιζάτος και η Μαρία Δαμανάκη.
Στην συμφωνία αυτή εντάσσεται και η υπερψήφιση από τα δύο κόμματα νέου εκλογικού νόμου που θα καταργεί την απλή αναλογική, εδώ όμως μένει να φανεί εάν αυτός θα επιδιωχθεί να έχει άμεση ισχύ – εάν δηλαδή, θα επανέλθει και η πρόταση Αλιβιζάτου για αναθεώρηση του άρθρου 54 συντάγματος έτσι ώστε ο εκλογικός νόμος να αλλάξει από τις επόμενες κιόλας εκλογές μόνον με τις 180 ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και όχι με τις 200 που απαιτείται σήμερα.
Όπως κόμα σημειώνει η “Αυγή”, προφανώς ο Κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να προωθήσει το σχέδιό του για την ψήφο των αποδήμων, μόνο με τον Βελόπουλο. Ούτε πολιτικά, ούτε αριθμητικά.
Είναι λοιπόν μεγάλη η βοήθεια που σπεύδει να του προσφέρει η Φώφη Γεννηματά, για μια χούφτα ψήφους από τους μετανάστες της Γερμανίας. Αλλά ούτε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φτάνει. Ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση.
Το αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη είναι ότι βρήκε βάση συνεννόησης με όλους και άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη γωνία. Για να του βγει, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς λέει η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ. Στην πραγματικότητα, οι προϋποθέσεις που έθεσε ο σύντροφος Κουτσούμπας δεν καλύπτουν κανέναν από τους ομογενείς που χειροκροτούσαν προ ημερών τον Κ. Μητσοτάκη στην Αστόρια, όταν τους υποσχόταν ότι το 2023 θα ψηφίσουν από εκεί.
Ο πλέον ακατανόητος παίκτης σε όλη αυτή την ιστορία είναι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φαίνεται να το απασχολεί μόνο ένα πράγμα, το πώς θα καταφέρει να σύρει την πλειοψηφία των 180, που διαθέτει με τη Ν.Δ., στην εκλογή ενός Προέδρου Δημοκρατίας από τον δικό του πολιτικό χώρο. Άγνωστο τι θέλει να κερδίσει από αυτό. Και άγνωστο γιατί προσπαθεί να το κερδίσει στηρίζοντας τον Κ. Μητσοτάκη σε θέματα από τα οποία το ίδιο θα έχει ζημιά. Όπως η ψήφος των αποδήμων ή ο εκλογικός νόμος.
Όπως και με τις Πρέσπες, έτσι και τώρα, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κάνει πολιτική. Κάνει παζάρια με τον Κ. Μητσοτάκη.
Η τακτική του αυτή το αποσυνδέει από οποιαδήποτε προοδευτική εξέλιξη σε αυτόν τον τόπο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.